20120122

Programovací jazyk C: 01-Příprava prostředí

Pokud chceš PVP projít dobře, musíš mít alespoň snahu psát programy. A k tomu potřebuješ nějaké vývojové prostředí, aby ses mohl o co edukovat (například studování výstupu programu gcc s parametrem -S je opravdu velmi výživný zdroj informací). Předpokládejme úplně průměrný osobní počítač s 32-bit Windows XP.

Budeme instalovat:
  1. PSPad - http://www.pspad.com

  2. Zvýrazňuje související závorky, umí doplňovat párové znaky, spravuje projekty, umí FTP...
      Poměrně kvalitní textový editor se zvýrazněním syntaxe a možností přiřazení kompilátoru k tlačítku GUI.
  3. Cygwin - http://www.cygwin.com

    • Díky němu se můžeš ve Windows pohybovat jako v linuxu s hromadou linuxových příkazů včetně interpreta příkazové řádky (bash) a základních GNU nástrojů.
  4. gcc

    • OpenSourcový kompilátor jazyka C. Tento program si vezme náš zdrojový kód v souboru program.c, udělá nějaká kouzla a vyrobí z toho spustitelný program.exe . Může nám také místo spustitelné "binárky" vygenerovat zdrojový kód pro assembler GAS, který musíme pro převod do binárky převést assemblerem na objektový soubor a ten pak linkerem na spustitelnou binárku.
Všechno tedy popořadě. Začneme textovým editorem. Vybral jsem PSPad, protože jsem na něj zvyklý a snad všechny screenshoty budou z něj.
  1. Stáhni si PSPad z http://www.pspad.com/cz/download.php (chceš instalátor z mirroru)

  2. Nainstaluj ho



  3. Můžeš si nainstalovat všechno, ale řekl bych, že většinu z toho stejně teď nepoužiješ.


    Přenosná aplikace se může kopírovat mezi počítači bez nutnosti instalace, ale pak chybí některé možnosti integrace.




  4. Ještě trochu polaď

  5. Z některých funkcí by se ti mohlo udělat špatně, naštěstí jdou ale vypnout.

    Pokus se co nejvíce znaků napsat sám, nenech se doplňovat strojem.

    A ujisti se, že používáš správnou znakovou sadu.
Nyní máš připravený PSPad a máš tedy kam psát. Nyní se vrhneme na tu programovější část, tedy Cygwin. Ten nám poskytne kompilátor, příkazovou řádku, prostě všechno z GNU/linuxu.
  1. Stáhnout instalátor

  2. nainstalovat Cygwin DLL (takové jádro cygwinu)
    1. abc


    2. Zde si volíte, odkud se získávají jednotlivé balíčky - zagzipované soubory obsahující programy. Pokud instalujete poprvé, zvolte stahování z internetu.

      Cesta ke kořenovému (root) adresáři by neměla obsahovat mezery a měla by být co nejjednodušší. Tento adresář bude cygwin považovat za "/", tedy kořenový.

    3. Nastavit jakési "repozitáře" či "mirrory" (tato slova nejsou shodná, jen je lze teď použít k označení stejného objektu.. Záleží jen na pohledu)

    4. Nastav si nějaký adresář, do nějž se budou stahovat balíčky z internetu v následujících krocích. Cesta by měla být jednoduchá, mezery by vadit neměly, ale raději ne do kořenového adresáře cygwinu.
      Jestli si dobře vzpomínám, tak při první instalaci na mě teď někdy měla vyskočit chybová zpráva (s bílím X na červeném kolečku, za zvuku ".hHUMmmm.."), kterou jsem jen potvrdil OK a nestaral se dál, nebo to správně mělo být jen varovné, ne-li tázací okno. Každý se holt někdy uklepne v kódu, ale zrovna GUI... no, nechme toho ;)

      Kdybys používal proxy, patrně bys o tom věděl a tak bys na tuto tabulku byl zvyklý ;) My smrtelníci si ale necháme zaškrtnuté Direct connection.
      Tady ale pozor: Myslel jsem si, že čím víc mirrorů zvolím, tím více softwaru, verzí a celkové rychlosti budu mít. Ale v konečném důsledku to dopadlo tak, že se mi asi půl hodiny stahovaly informace o balících na serveru a samotné gcc jen pár sekund... Takže po skromnu. Vyberte si teda jeden, maximálně dva servery, třeba německý.
      To je to stahování, o kterém jsem mluvil. Čím více serverů, tím pomalejší (obzvláště pokud jsi příznivec FTP, budeš před zahájením každého stahování čekat na ustanovení spojení.
  3. nainstalovat program gcc
Musíš si nainstalovat gcc4, případně gcc4-objc pokud chceš využívat objekty v C i C++) - Hlavně ten sloupek B jako Binárka - spustitelný soubor. Ten druhý sloupek S jako Source - zdroják není potřeba. Také by se ještě mohl hodit nasm, ale to záleží čistě na tvé chuti programovat v assembleru. Já bych doporučoval to nainstalovat, ale konec konců, doinstalovat to můžeš vždycky. Stačí jen znovu spustit setup.exe, dobrat se až k tomuto oknu a zaškrtnout ho. Další věc, co bych určitě nainstaloval, je mc- Midnight Commander.

Nyní máme nainstalovaný cygwin. Terminál můžeme spustit buď nově přidanou ikonou v nabídce Start (která mimochodem nemusí správně fungovat. Někdy je třeba otevřít vlastnosti ikony,
a umazat ocásek o ikoně v cestě.
Může se ale stát, že to půjde spustit i bez této úpravy (Na WinXP mi to šlo, na Win7 ne...) ), nově přidanou ikonou na ploše (se kterou se bude nejspíše muset provést stejný proces), nebo spuštěním něco\cygwin\bin\mintty.exe (což je cesta podle Windows. Linuxová cesta (tedy ta, co by viděl cygwin) by byla /bin/mintty.exe)

You should get something like this:
Toto je terminál. Jak se ovládá ti povím v příštím díle. Teď zkus do terminálu napsat přesně toto (nové řádky normálně entrem):



cat > privitani.c << EOF && /bin/gcc.exe privitani.c -o vitej.exe && ./vitej.exe
#include

int main(void)
{
    printf("\n\nGratuluji k nainstalovani cygwinu s gcc a uspesnemu zkompilovani prvniho programu v C\n");
    return 0;
}
EOF

Uvidíme se příště.

1 komentář: